Kraftfylka representerer fylkeskommuner med kraftproduksjon, eierskap i kraft- og nettselskaper eller andre særskilte interesser for fornybar energi og nett. Vi har medlemmer fra Finnmark i nord til Agder i sør, og er opptatt av å ivareta medlemsfylkenes interesser i saker knyttet til fornybar energiproduksjon og strømnett. Vi takker for muligheten til å besvare høringen.
Norsk industri spiller en avgjørende rolle for verdiskaping, sysselsetting, samfunnsutvikling, innovasjon og teknologi over hele landet. Bakteppet for industrietableringene, og vårt komparative fortrinn, er tilgang til rikelig og rimelig fornybar kraft. I dag er denne konkurransefordelen ikke like åpenbar. Vi deler regjeringens ambisjoner om økt produksjon av fornybar energi i ulike former.
Industrien bidrar til verdiskaping og utvikling av lokalsamfunn, men har også store klimagassutslipp. Den etablerte industrien må omstille seg, men da må de ha forutsetninger for å lykkes i dette arbeidet. Det krever tilgang til rikelig og rimelig fornybar energi.
Det ikke bare mangel på kraft som hindrer industrien i å omstille seg, og som stanser etablering av nye virksomheter. Også manglende nettkapasitet bremser utviklingen. Det finnes dessverre mange eksempler på bedrifter som ikke kommer i gang fordi de venter på tildelt nettkapasitet. Det er store mangler i nettkapasiteten på alle nivåer, men det er særlig flaskehalsene i transmisjonsnettet og lav kapasitet i regionalnettet som skaper utfordringer.
Det er positivt med økt bevissthet om ringvirkningene av manglende nettkapasitet. Blant annet har Riksrevisjonen rettet kritikk mot den manglende utbyggingen. Inntil for relativt få år siden var hverken kraft eller nettkapasitet utpregede knapphetsgoder. Elektrifiseringen av nær sagt alle sider ved samfunnet har snudd situasjonen. Det mest overraskende med det er nettopp at det ser ut til å komme overraskende. De siste tiårs nasjonale og internasjonale arbeid for å bytte ut bruken av fossil energi med fornybar i industri, transport mv., ville nødvendigvis skape økt press på nettet og øke behovet for produksjon av fornybar energi.
Systemet for nettutbygging er ikke blitt oppdatert i tråd med behovsutviklingen. Til tross for tiltak som innføring av modenhetskriterier og annet, ligger nettutbyggingen i Norge ennå ikke i forkant av den ønskede og etterspurte forbruksveksten. Kombinasjonen av lange ledetider, og at utbygging i hovedsak skjer på bakgrunn av søknader om tilknytning, gjør den grønne omstillingen tregere og svekker norsk industris konkurransekraft. Statnett og de andre nettselskapene bør slik vi ser det få i oppdrag å i større grad bygge ut nettet i tråd med forventet behov, ikke omsøkt behov.
Etter vårt syn bør det være tettere sammenheng mellom ambisjoner om næringsutvikling og vilje til å sette av områder til kraftproduksjon. I dag er det ikke nødvendigvis sammenheng mellom hvor energien produseres, og hvor de store uttakspunktene planlegges. Utvikling av eksisterende, og etablering av ny industri vil kreve mye fornybar energi og økt nettkapasitet i årene som kommer. Da må vi sikre både nok kraft og nok nett. Vi ønsker derfor at kommunene som setter av areal til ny kraftkrevende industri også forplikter seg til å legge til rette for produksjon av fornybar energi, enten i egen kommune, eller gjennom regionalt samarbeid, basert på områdets naturlige forutsetninger.
Industrien bruker mye kraft, men skaper også mye energi som kan utnyttes bedre. Kraftkrevende industri har et særskilt ansvar for å bidra til at energisystemet utnyttes så hensiktsmessig som mulig. Det er derfor positivt at regjeringen nå innfører krav om kost/nytte-analyse for å vurdere mulighet for å utnytte overskuddsvarme. En helhetlig tilnærming til energiproduksjon og -forbruk er en forutsetning for en bærekraftig utvikling av norsk industri.
Vennlig hilsen
Olav Hallset, daglig leder