Høringssvar ifm. forslag til ny tariffmodell

Kraftfylka representerer fylkeskommuner med kraftproduksjon, eierskap i kraft- og nettselskaper eller andre særskilte interesser for fornybar energi og nett. Vi har medlemmer fra Finnmark i nord til Agder i sør, og er opptatt av å ivareta medlemsfylkenes interesser i saker knyttet til fornybar energiproduksjon og strømnett. 

Konkurransekraft

Det er en kjensgjerning at kapasitetsbehovet i transmisjonsnettet er presset. I lys av dette er det positivt at Statnett vurderer tariffene i lys av fremtidige behov og utfordringer. Imidlertid vil vi understreke at de foreslåtte endringene ikke må svekke de norske industribedriftenes konkurransekraft. Tariffmodellen må heller ikke svekke lønnsomheten for produsentene av fornybar energi.

Statnetts forslag om å fordele kostnadene ulikt mellom de forskjellige kundegruppene vil etter vår oppfatning svekke industriens konkurransekraft. Kraftkrevende industri er bærebjelker i flere landsdeler, ikke minst i Nordland og Vestland. I Nordland skaper bedrifter som Alcoa Mosjøen, Elkem Rana, Celsa Armeringsstål og Elkem Salten eksportverdier på rundt 18 milliarder kroner årlig. Disse bedriftene vil kunne påføres økte tariffkostnader på over 100 millioner kroner, noe som vil kunne true konkurransekraft, verdiskaping og arbeidsplasser. Tariffmodellen bør innrettes på en måte som styrker, ikke svekker industribedriftene.  

Forslag til ny tariffmodell vil også svekke produsenter av fornybar energi dersom innmatingstariffen økes. Dersom forslaget tas til følge, vil økt tariff kunne lempes over på husholdningene, enten via økt kraftpris eller som redusert inntekt til staten, fylkeskommunene og kommunene gjennom svekket overskudd. 

Flaskehalsinntekter

Over 80 % av Statnetts flaksehalsinntekter kommer fra krafthandel til og fra NO2. Samme budområde sørger for 35 % av landets kraftproduksjon. Kraftprisen i NO2 er likevel høyere enn ellers i landet, noe som rammer både næringsliv og husholdninger. Kapasiteten i transmisjonsnettet benyttes i stor grad til utvekslingspunktene knyttet til internasjonal kraftutveksling. En betydelig del av flaskehalsinntektene bør derfor øremerkes til redusert nettleie i budområdene der flaskehalsene oppstår. I tillegg må det prioriteres å bygge ned flaskehalsene. 

 

Med vennlig hilsen

Olav Hallset,
daglig leder i Kraftfylka